Jessica Blandy deel 06 het meisje van Ipanema
€ 4,50
Denk maar aan Enola Gay.
De westkust van Amerika in de vroege ochtend. Aan de branding van de zee staat een schitterend huis. Eén van de mensen in het huis is al wakker. Na zich te hebben omgekleed stopt hij iets in een boek in de woonkamer en gaat dan afscheid nemen van de dame. Scott Mitchell treft zijn maîtresse Jessica Blandy slapend aan in haar bed. De twee nemen afscheid en Scott Mitchell vertrekt, op weg naar zijn eigen huis, zijn gezin en een afspraak met de dood. Het nieuws van de moord op het gezin Mitchell wordt aan de westkust met een schok ontvangen.
Twee dagen later bezoekt Jessica Blandy de voormalig politie-inspecteur Gus Bomby in San Francisco. Bomby werkt nu als privé-detective. Naast zijn huidige zaak, het volgen van een overspelige echtgenote, gaat hij Jessica helpen om de moordenaar van Scott Mitchell te vinden. Om haar verdriet te verwerken bezoekt Jessica een oude bekende. Ze rijdt naar Sausolito om Kim op te zoeken. Maar terwijl Jessica haar vriendin opzoekt, wordt haar huis aan het strand doorzocht door een roddeljournalist. Hij vindt een aantal expliciete foto's van Jessica met Scott. Deze denkt hij te kunnen gebruiken om er zijn voordeel mee te doen. Er zijn namelijk meer partijen geïnteresseerd in het verleden van Scott Mitchell, zoals zijn zus Penelope Mitchell. Maar de zaken worden al snel veel gecompliceerder. Terwijl hij de overspelige echtgenote volgt, betrapt Gus Bomby bijna de moordenaar van drie mensen. Hieronder bevindt zich de vrouw die hij volgde en haar minnaar, maar ook hun buurman Jeffrey Lanes. Gus zoekt naar informatie en wendt zich tot een voormalige beroepsgenoot, de politieagent Robby. Maar ook Jessica ontvangt informatie via een anoniem telefoontje. Via dit telefoontje leert ze dat er een verband is tussen de moord op Jeffrey Lanes en Scott Mitchell. Maar de moordenaar is nog lang niet klaar.
Het eerste album met de avonturen van Jessica Blandy verscheen in 1987. Voor die tijd was het zeker een apart album, hoewel de sfeer in 'Denk maar aan Enola Gay' (Souviens-toi d'Enola Gay) wel heel eighties is. Af en toe moet ik een beetje aan Magnum PI denken met een vleugje Miami Vice. Maar goed het album is ook uit die periode en een terugkeer naar die periode is zeker geen vervelende ervaring. De vrijgevochten Jessica wordt in haar leven getroffen door een diepe tragische ervaring. Want hoewel haar minnaar wel getrouwd was had ze veel liefde voor hem (ze denkt aan zelfmoord). Er is wel degelijk al direct geprobeerd om diepgang te geven aan het karakter van Jessica. Wat mij wel opviel was dat haar personage veel nadenkt over haar dode minnaar maar geen verdere gedachten heeft over het gezin. We maken ook kennis met de personen uit haar directe omgeving. Op zich allemaal personages die niet helemaal onbeschadigd uit het leven zijn gekomen. Hier en daar is wel een korte referentie naar het verleden van Jessica zelf (bijvoorbeeld door Kim), maar verder blijft het onbesproken in dit eerste deel. Een goede start van deze serie die al een flink aantal jaren meedraait.